torstai 3. joulukuuta 2020

513 päivää

Migreeni...

Tuleeko vielä aamu, kun herään ilman päänsärkyä? Pystynkö koskaan enää tekemään töitä normaalisti? Mitä teen, jos tämä tilanne jää pysyväksi? Löytyykö tähän mitään helpotusta? Näiden ja monien muiden kysymyksen kanssa olen paininut jo kuukausia.
Jatkuvien särkyjen kanssa eläminen ei todellakaan ole helppoa. Kroonista kipua 24/7 sairastavana olen joutunut opettelemaan, miten selviytyisin arjessani paremin ja jaksaisin jatkossakin tehdä asioita joista nautin. Fibromyalgia, migreeni ja unettomuus kuuluvat päivittäiseen elämääni ja niiden kanssa minun on vain tultava toimeen. Omalla kohdallani matka näiden kipujen kanssa on ollut pitkä ja kivinen, mutta olen myös oppinut paljon. Olen löytänyt keinoja, miten lievittää kipujani ja miten selviän niiden kanssa, mutta helppoa se ei silti ole ollut. On päiviä, kun tekisi mieli luovuttaa ja lukittautua kotiin. Päiviä, kun tahtoisin valloittaa koko maailman ja uskon pystyväni mihin tahansa. Jokainen päivä on erilainen ja koskaan en voi tietää, millainen päivä on tulossa. Kipujen voimakkuus saattaa vaihdella päivän aikana hyvinkin paljon, enkä tämän vuoksi voi suunnitella päiviäni kovinkaan tarkasti. Olen oppinut tunnistamaan erilaisia tekijöitä, jotka pahentavat kipujani ja myös vältellyt niitä. Kipu rajoittaa joskus todella paljon, eikä kaikki aina ole mahdollista. Onneksi on kuitenkin joukossa myös hyviäkin päiviä, jolloin voin toteuttaa erilaisia asioita. On ollut haastavaa miettiä ja punnita, että mitä voin esim. tänään tehdä ja miten se vaikuttaa taas siihen, mistä joudun sen vuoksi luopumaan. Hölkkälenkki  ja sen jälkeinen monen tunnin makaaminen sängyn pohjalla, vai hetki hyvässä seurassa ilman kovempia kipuja. Asioiden punnitseminen ei aina ole niin helppoa, kun on yhdistettävä oma arki, koira, työ ja läheisten ihmisten tapaamiset.

Oma jaksaminen

Jatkuvan päänsäryn kanssa eläminen on uuvuttavaa. Muisti pätkii ja päivät tuntuvat sumuisilta. Monet eivät ymmärrä, mitä jatkuvan kivun ja varsinkin jatkuvan päänsäryn kanssa eläminen on. Arjen keskellä on löydettävä ne itselle sopivat keinot, millä jaksaa eteenpäin. Migreeni päänsärkyni lievittäminen on kuitenkin vaikeaa. Kun kipu on pahimmillaan, siihen auttaa hieman migreenitippa, mikä annetaan terveyskeskuksessa. Tämän kuluneen vuoden aikana päänsäryn voimakkuus on vaihdellut laidasta laitaan, muttei kertaakaan ole hellittänyt kokonaan. Uni on päänsärylleni tähän asiti ollut kaikista paras apu, mutta muiden kipujen vuoksi unenlaatuni on heikkoa. Päiväunet ovat minulle välttämättömiä ja suuri osa kivunlievitystä. Pimeä huone, kylmäpakkaukset, tens laite, lämmin suihku ja koirani ovat myös osa asioista, mitkä auttavat minua selviytymään päivästäni.

Omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen keskittyminen on erittäin tärkeää. Omalla asenteella ja suhtautumisella on myös suuri merkitys omaan jaksamiseen. En enää jatkuvasti taistele kipujani vastaan, vaan olen antanut niille oman paikan elämässäni. On helpompaa kulkea kivun kanssa rinta rinnan, kun ei kokoajan tarvitse taistella ja puolustautua.


Tukiverkoston merkitys on ollut todella suuressa roolissa elämässäni tällä hetkellä. Olen kiitollinen kaikista rakkaista ihmisistä ympärilläni, jotka ovat seisseet tukenani tänä raskaana aikana. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys ja vaikutus jaksamiseni kannalta. Se on ihan käsittämättömän suuri rikkaus, kun on ympärillä ihmisiä, jotka välittää. On helpompaa jaksaa kaikkien kipujen kanssa, kun on aina joku, kenen puoleen kääntyä. 


Työpaikan merkitys

Olen todella onnekas siinä mielessä, että sairauteni ymmärretään ja otetaan myös huomioon työpaikallani. Voin avoimesti keskustella voinnistani työyhteisössäni, mistä olenkin erityisen kiitollinen. Olen löytänyt työn, mistä pidän ja työpaikan, minne on aina kiva tulla. Onkin ehdottoman tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa työnteko on miellyttävää. Olen joskus työskennellyt sellaisessa työpaikassa, missä ilmapiiri oli todella stressaava ja minua myös kiusattiin. Olen aina ollut tunnollinen työntekijä ja tullut töihin kovassakin migreenissä, mutta enää en tee töitä oman terveyteni kustannuksella. Minun on aina ollut vaikeaa hakea sairaslomaa. Olen mielummin mennyt pää kainalossa töihin ja yrittänyt selviytyä päivän töistä, vaikka vointini on ollut todella huono.
Onkin erittäin tärkeää, että tekee sellaista työtä mistä pitää. Työpaikka on kuitenkin sellainen paikka, missä myös vietämme suuren osan elämästämme. Mikäli töihin meneminen on aina vastenmielistä ja stressaavaa, se heijastuu todella voimakkaasti myös muuhun elämäämme.